Min Historia

År 1995 och 1997 råkade jag ut för en rad olyckliga omständigheter i vården. Jag blev förlamad från midjan och nedåt. Dessutom har jag bara knappt femtio procents lungkapacitet kvar efter skadan. Mina smärtor bekämpades med morfin och mediciner. Därför blev jag morfinberoende och en gång var det riktigt nära att livet tog slut på grund av tablettförgiftning. Jag blev helt sängbunden i fem år. Till slut hade jag gett upp hoppet.

2002 kom vändningen när en vän utmanade mig och på det viset gav mig precis den knuff framåt som jag behövde. Sedan dess har jag kämpat hårt. Jag har bemästrat mina smärtor och jag har skördat många stora framgånger, både som idrottare och som människa.

I dagsläget är jag guldmedaljör i Paralympics 2004 & 2008 och världsmästare i handikappsimning. Jag har förbättrat mina världsrekord 59 gånger och just nu innehar jag nio aktuella världsrekord. Min specialitet är långloppsimning. Under Vansbrosimningen 2008 kom jag i mål som nionde man av drygt tre tusen icke-handikappade fullföljande i herrklassen.

Förutom simningen satsar jag också på triathlon. Jag vill kvalificera mig för Iron-man Hawaii. Dessutom letar jag ständigt efter nya utmaningar och ett sätt att förverkliga dem. Året 2005 stakade jag Vasaloppets nio mil på en kälke. Såvitt jag vet så är det bara ett fåtal handikappade som har fullgjort det.

Året 2006 skrev journalisten Eva Wiklund en bok om allt vad har hänt mig. Bokens titel är ‘Det finns ingen gräns’. Genom att köpa boken stöder du mina satsningar.

Årets idrottare med funktionshinder

I januari 2008 och 2010 blev jag på årets idrottsgala i Stockholm utvald till årets idrottare med funktionshinder. Det kändes helt fantastiskt, jag hade inte förväntat mig att vinna det här fina priset.

Det allra viktigaste är att träningen för mig är ett bra fungerande smärtbekämpningsmedel. Genom att träna regelbundet kan jag leva utan att behöva använda morfin och smärttabletter. Träning är min rehabilitering. Därtill ger mina idrottsframgånger mig möjligheten att inspirera andra. Jag tycker att det är viktigt att försöka att nå så många människor som möjligt med mitt budskap, så att de kan också ha nytta av vad jag har lärt.

Vad har jag lärt mig av detta

Att tro på sig själv, skillnaden gör man själv. Man måste leta efter möjligheter och inte fokusera på vad man inte kan. Man kan i alla fall försöka… Det finns ingen gräns. Personliga målsättningar Jag vill, tillsammans med min familj och vänner, leva ett så normalt liv som möjligt utan att vara beroende av morfin och smärttabletter. Därtill vill jag etablera handikappidrott på ett positivt sätt. Meningen med det är att alla kommer att se handikappidrott som någonting ‘vanligt’ och att det kommer att skapas samma förutsättningar för handikappade idrottare som det finns för icke-handikappade idrottare.

Vansbrosimningen

Det var här allt började!…

Om Anders Olsson

Heter: Per Anders Olsson
Född: 15 september 1965
Bor: Hagfors, Värmland
Familj: Hustru Annika och sonen Andreas
Längd: 1,80 cm
Vikt: 90 kg
Klubb: Deje SS
Tränare: Anders Roos
Fritidsintressen: Sommarstugan, Fyrhjuling, Fiske
Bästa film: –
Bästa bok: –

Ser helst på TV: Sport
Favoritlag: Valsarna Speedway
Favoritlag, hockey: FBK Färjestad Hockey
Favoritlag, fotboll: IFK Göteborg
Favoritidrottare: Jörgen Jönsson
Favoritfordon: Volvo XC 70
Bästa musiken: Något med drag i
Favoritfärg: Svart
Bästa årstiden: Sommar
Tror på: Folk som försöker
Okänd talang: Har ingen talang på något jag gör
Om jag var ett djur: Björn