Simning

Simning är ett vitt begrepp men för att förklara det på ett snabbt och enkelt sätt så går det ut på att man med hjälp av olika kroppsrörelser tar sig fram i vatten. Det fina med simning är att det inte behövs särskilt stor rörelseförmåga eller muskelstyrka för komma framåt och nästan alla människor har förutsättningar till att kunna simma. Det som skiljer amatören från tävlingssimmaren är främst tekniken men det är klart att har man dessutom starka muskler, så ökar oftast hastigheten.

Simning är ett bra sätt att träna kroppen då många muskelgrupper arbetar samtidigt. Man tränar i stort sett hela kroppen och vanlig motionssimning är en av de mest skonsamma alternativen, då det gäller fysisk aktivitet. Däremot är det många tävlingssimmare som har problem med sina axlar eftersom de utsätts för stor påfrestning under all hårdträning.

Då gemene man tänker på simning så är oftast bilden på näthinnan ”ett evigt skavande” fram och tillbaka i en 25- eller 50 meters bassäng och bilden är nog rätt sann, eftersom de flesta metrarna som simmas i vårt avlånga land, av naturliga skäl, främst genomförs inomhus i tempererade bassänger. För min del har det blivit tusen och åter tusen vändor i bassängen. Det är inte alla vändor som har varit jätteroliga men däremot har de varit helt nödvändiga i min strävan att komma upp i världstoppen och hålla mig kvar där.

Jag måste passa på att tipsa om simning i åar, sjöar och hav. Förutom naturupplevelsen ger ett simpass i öppet vatten, väldigt bra träning för hjärtat, lungorna och musklerna. Är det kallt i vattnet så kan en våtdräkt vara lösningen och har du inga högre krav så duger det gott med en vanlig ”surfdräkt” för några hundralappar. Den mer kräsne simmaren väljer ganksa snart att investera i en ”riktig” våtdräkt som är avsedd för simning. Testa gärna simning i öppet vatten i sommar och när du kommit i form måste du passa på och simma Vansbrosimningen.

När jag tävlar i SM, EM, VM, Paralympics och Världscupen så är det fyra olika simstilar som gäller: Fjäril, Rygg, Bröst, Frisim

På vissa simtävlingar tävlar jag även i Medley som består av alla fyra simsätten och det händer även att vi har lagkapp i Frisim och Medley.

I simtävlingar för idrottare med funktionshinder delas de tävlande upp olika klasser beroende på grad av funktionsnedsättning.

Klicka här för mina resultat och medaljer genom åren.