CJ_logo-01

Camp Järnmannen Hagfors 26-29 juni 2014

Drömprojektet Camp Järnmannen blev äntligen verklighet! Bakgrund: Efter år av planerande via bl a den omänskliga utmaningen Wild Water Challenge som grund under 2013 där Anders simmade hela Klarälven, 28,1 mil på 12 dagar. Det gjordes med den enda målbilden att samla in medel för att lyckas få till Camp Järnmannen.

Den 26 juni 2014 blev det då äntligen invigning av densamma i Hagfors, Anders hemort. Information och syfte med Camp Järnmannen: Camp Järnmannen har som mål att ge personer med olika fysiska och psykiska funktionsnedsättningar möjlighet att möta andra med liknande problem och därigenom skapa en mötesplats där deras behov, möjligheter och önskemål sätts i fokus.

På Camp Järnmannen ska man framförallt få prova på nya utmaningar, aktiviteter och upplevelser för att hjälpas till en starkare självkänsla och påvisa att ”Ingenting är omöjligt”. Oavsett funktionshinder finns det alltid någon aktivitet som kan förgylla era liv oavsett om det är ren rekreation eller idrott.

Camp Järnmannen ger er möjligheten att prova på olika aktiviteter och idrotter som ni tidigare kanske inte vågade, eller trodde att ni kunde genomföra. Ovanstående textstycke har under hela planeringen av Camp Järnmannen varit måttstock och målbild för både Anders Olsson och Michael Nyberg som är huvudpersonerna bakom Camp Järnmannen. Att nu, efter den första Campens genomförande fått uppleva dessa leenden hos alla lyckliga deltagarna, assistenter och även personal under de 4 dagarna i juni 2014, gav oss svar nog på om vi lyckats eller inte. Deltagarnas omedelbara återkoppling till oss kan bara beskrivas med ett ord, – Succé!

Vi har genom vår målmedvetna satsning på aktiviteter av varierat slag men som många ändock har sett som svåra eller omöjliga att uppnå på egen hand, lycktas skapa en uniform på Camp Järnmannen som från och med nu borde kunna växa sig än starkare i framtiden. Att detta event behövs råder inga tvivel om. Under Campen har vi alla fått uppleva så mycket tacksamhet hos deltagarna som åkte hem med både nya ideer till fritidsaktiviteter och upplevelser som stärkt både deras självkänsla och som personer. De flesta deltagarna kom till Campen med någon inriktad aktivitet de ville prova på men åkte därifrån med helt nya erfarenheter från andra aktiviteter som de på egen hand aldrig tagit sig för att utföra.

Att vi aktivt valt att nyttja några av våra egna aktivitetsledare som själva besitter olika funktionshinder har varit lika självklart som viktigt för oss. Att se dessa personer som till vardags oftast är i en beroendeposition nu få leda och dela med sig av sin kunskap ger en tydligare indikation med  ”kan de så kan jag” till deltagarna som en icke funktionshindrad person inte kan förmedla på ett lika bra sätt. Det är en styrka Camp Järnmannen skall värna om inför framtiden som går helt i andan att påvisa att ”ingenting är omöjligt”.

Blir det en fortsättning på Camp Järnmannen? Anders och Michael med team ser absolut att det skall bli en fortsättning på Camp Järnmannen enligt det koncept som nu finns. Tid, omfattning och plats kommer efter att den första omgången utvärderats tillsammans med deltagare, aktivitetsledare, personal och partners beslutas om senare.

Camp Järnmannen kommer även att fungera som plattform för enskilda aktiviteter som kan genomföras mot valda målgrupper på olika platser. Det kommer oftast att ske i samarbete med olika partners för att lyckas nå en ekonomisk hanterbar nivå på ett deltagande för de som vill vara med och prova på nya saker. Dessa event kommer löpande arrangeras framöver.

För mer information om Camp Järnmannen, besök den officiella sidan: www.jarnmannen.com