WWC_2013-01

WWC – Wild Water Challenge

En man, en älv, en utmaning…
Sommaren 2013 genomförde paralympic guldmedaljören i simning Anders” Järnmannen” Olsson sitt livs utmaning. I ett försök att samla in ekonomiska medel att starta upp Camp Järnmannen, ett aktivitetsläger för funktionshindrade utmanade Anders med team hela sin omgivning och sponsorer att han skulle simma hela Klarälven om han lyckades samla ihop en halv miljon kronor.

Utmaningen gick under namnet Wild Water Challenge och på tolv dagar med start i Långflon simmade han sig hela vägen ned till Inre hamnen i Karlstad. En sträcka på 28,1 mil som tog honom ca 165 000 simtag i Klarälvens kalla vatten var en utmaning få trodde var möjlig att utföra. Anders har genom åren gång på gång bevisat att ingenting är omöjligt, och det gjorde han med råge även denna gång. Längs hela resan samlades det från början små folkskaror som hejade fram Anders i älven, till att vid målgång i Karlstad följas av 15-20 000 personer.
Detta projekt var enligt Anders själv den viktigaste utmaningen hittills, då hans dröm om att ”ge något tillbaka” nu kunde förverkligas genom Camp Järnmannen.

Teamet bakom Anders simutmaning var helt avgörande för hans bedrift. Projektet leddes av Michael Nyberg på Profil46 som ansvarade för den totala logistiken vid planeringen och under genomförandet av WWC. Det var ca 20-25 personer som alla hade olika uppgifter under simningen som alla var lika viktiga för att Anders skulle kunna simma de sträckor han gjorde. Allt från rehab och massage av Anders kropp till säkerhetsfrågor i och utanför vattnet, längder på simsträckor, flytt av material, luncher och middagar och övrig logistik fungerade otroligt bra med det team som närvarade och gjorde denna utmaning möjlig. När Anders fick frågan om vad han kände när han gått i mål svarade han att han var oerhört stolt över att ha klarat denna insats och tackade hela teamet för all hjälp. Han avslutade det hela med att säga att han inte ville ha detta ogjort men han vill nog inte göra det igen heller.

Under hela projektet följdes han även av dokumentärfilmaren Marcus Birgersson som även skapade hans tidigare TV visade film om Anders liv. Han dokumenterade hela resan från start till mål. Det har nu resulterat i en 45 minuters dokumentärfilm som finns att handla här på webben. Ta en tillbakablick i facebookposterna som löpande uppdaterades under Anders simning. Läs rapporteringen från WWC 2013 på Wild Water challenge facebooksida >